Lasten ja nuorten ryhmistä aikuisiin siirtyminen

Lasten ja nuorten jatkoryhmissä harjoitellaan yleensä 14 – 15 vuotiaaksi asti, riippuen karatekan fyysisestä koosta ja omasta halukkuudesta. Viimeistään 15 -vuotiaana on tarkoitus jatkaa aikuisten ryhmissä harjoittelua.

Aikuisiin siirtyminen heti ei ole pakollista; esimerkiksi mikäli halutaan pitää treenikaverin tai sisarusten kanssa yhtä vielä ylimääräisen kauden verran. Nuorilla on myös isoja eroja mm. pituuskasvussa, jolloin saattaa olla järkevää jatkaa vielä ylimääräinen kausi lasten ja nuorten jatkoryhmässä. Näissä tilanteissa on aina hyvä keskustella valmentajan kanssa erikseen.

Nuoren karatekan siirtyminen aikuisiin on virallista kun karateka suorittaa tasokokeen. Kokeen myötä vahvistetaan juniorivyö aikuisten vyöksi, jolloin vyöarvo vastaa aikuisten vaatimustasoa. Tasokoetta ei vaadita aikuisten ryhmässä harjoitteluun, eikä sen kanssa tule pitää turhaa kiirettä. Aikuisiin siirtyessä karatekan tulee myös hankkia karatepassi.

Tasokoe

Tasokoe järjestetään normaalin aikuisten vyökokeen yhteydessä aikuisiin siirtyville nuorille karatekoille. Juniorivyö vahvistetaan aikuisten vyöksi, jotta vyöarvo vastaa aikuisten vaatimustasoa. Aikuisten vyö ei ole vaatimus aikuisten ryhmissä harjoittelulle, joten sen kanssa ei tarvitse kiirehtiä.

Juniorivöillä (mon -asteikko) on eri vyökoevaatimukset kuin aikuisten vöillä (kyu -asteikko). Tämän vuoksi on juniorikaratekan hyvä valmistautua tasokokeeseen ajoissa ja tutustua uusiin vyökoevaatimuksiin hyvissä ajoin.

Vyökokeeseen osallistunut voi kokeen suoritettuaan vahvistaa nykyisen vyöarvonsa (esim. juniori-vihreä —> aikuisten vihreäksi) tai ansaita yhtä alemman vyöarvon (esim. juniori-vihreä —> aikuisten oranssiksi).

Huom! Aikuisten vyöarvot ovat vaatimustasoltaan haastavampia kuin juniorivyöt ja niitä ei tule verrata aivan yksi yhteen.