Mitä on karate?

Mitä on karate? 2017-04-19T21:14:34+00:00

Historian lyhyt oppimäärä

Karate (”tyhjä käsi”) on alkujaan okinawalainen kamppailulaji, jonka juuret ulottuvat muinaisiin kiinalaisiin oppeihin. 1600-luvulla Okinawan miehittäneet japanilaiset määräsivät aseiden hallussapitokiellon, jolloin aseettomat kamppailutaidot alkoivat kukoistamaan. Toinen maailmansota toi taantuman budolajien osaajien ja tietämyksen lähes kadottua, mutta Japania miehittäneet yhdysvaltalaissotilaat veivät lajia eteenpäin maailmalle.

Suomeen karate saapui 60- ja 70-luvun vaihteessa. Tampereen karateseura Seigokan ry perustettiin 1973.

Tutustu karaten historiaan tarkemmin täällä.

Tyylisuunnat

Karate on jakautunut useisiin eri tyylisuuntiin lajin levitessä aluksi koko Japaniin ja myöhemmin maailmaan. Tyylisuuntien väliset erot näkyvät erityisesti harjoittelijoiden asennoissa, katoissa ja käytetyissä harjoittelumenetelmissä. Lisäksi niissä suhtaudutaan eri tavoin itsepuolustukseen, kilpailuihin ja vyöarvoihin.

Tunnetuimpia tyylisuuntia ovat mm. shotokan, wado-ryu, shito-ryu, goju-ryu ja kyokushin.

Seigokanissa harjoittelemme goju-ryu tyylisuuntaa, johon voit tutustua tarkemmin täällä.

Karate nykypäivänä

Karate on nykypäivänä sekä urheilu- että itsepuolustuslaji. Valtaosa karaten harrastajista keskittyy karaten perinteisempään muotoon, eli itsepuolustukseen sekä fyysisen että henkisen kunnon ylläpitämiseen. Aloittelijalle karate on helppo laji, sillä yleiskunnon ei tarvitse olla erinomainen tai aiempaa kamppailulajituntemusta ei tarvita. Kunto kohoaa harrastaessa nopeasti ja laji sopii kaikenikäisille.

Harjoitukset koostuvat usein perinteiseen tapaan alkulämmittelyn ja -venyttelyn lisäksi erilaisista perustekniikka-, paritekniikka-, kata- tai ottelu-harjoitteista. Karatelle on myös ominaista lihaskuntoa kohottavat osiot harjoituksissa. Apuvälineinä harjoituksissa käytetään mm. potkutyynyjä ja pistehanskoja.

Kilpalajina karatessa otellaan joko kumitessa tai katassa. Molempien kilpamuotojen tuntemus ja ymmärrys on lajille ominaista ja niitä harjoitellaan osana normaalia harjoittelua, tyylisuunnasta riippuen.

Varusteet

Harjoituksissa käytetään karatepukua. Se koostuu valkoisista housuista ja takista, joiden japaninkielinen nimitys on ”gi” sekä vyöstä.

Karaten harrastajat jaetaan vyöasteisiin taitojensa ja kokemuksensa mukaan. Alemmat vyöasteet ovat kyu-asteita, joiden jälkeen seuraavat mustan vyön dan-asteet. Suomessa on laajimmin käytössä viiden kyu-arvon järjestelmä. Aloittelijan vyö on valkoinen. Seuraavat arvot ovat keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta.

Kilpakaratessa käytetään sinistä ja punaista vyötä erottamaan kilpailijat toisistaan.