Aikuisiin siirtyminen

Aikuisiin siirtyminen 2017-04-12T15:23:02+00:00

Milloin siirrytään NS-ryhmästä aikuisten ryhmään harjoittelemaan

Nuori Suomi -jatkoryhmissä (NS1 ja NS2) harjoitellaan 14 – 15 vuotiaaksi asti. Aikuisiin siirtyminen tapahtuu yleensä joko 14 tai 15 vuotiaana, riippuen karatekan fyysisestä koosta ja omasta halukkuudesta. Viimeistään 15 -vuotiaana on tarkoitus jatkaa aikuisten ryhmissä harjoittelua.

Aikuisiin siirtyminen heti ei ole pakollista. Esimerkiksi mikäli halutaan pitää treenikaverin tai sisarusten kanssa yhtä vielä ylimääräisen kauden verran. Nuorilla on myös isoja eroja mm. pituuskasvussa, jolloin saattaa olla järkevää jatkaa vielä ylimääräinen kausi NS -jatkoryhmässä. Näissä tilanteissa on aina hyvä keskustella valmentajan kanssa erikseen.

Nuoren karatekan siirtyminen aikuisiin on virallista kun karateka suorittaa tasokokeen. Kokeen myötä vahvistetaan juniorivyö aikuisten vyöksi, jolloin vyöarvo vastaa aikuisten vaatimustasoa. Aikuisiin siirtyessä karatekan tulee myös hankkia karatepassi.

Tasokoe

Tasokoe järjestetään normaalin vyökokeen yhteydessä aikuisiin siirtyville nuorille karatekoille. Juniorivyö vahvistetaan aikuisten vyöksi, jotta vyöarvo vastaa aikuisten vaatimustasoa.

Juniorivöillä (mon -asteikko) on eri vyökoevaatimukset kuin aikuisten vöillä (kyu -asteikko). Tämän vuoksi on juniorikaratekan hyvä valmistautua tasokokeeseen ajoissa ja tutustua uusiin vyökoevaatimuksiin hyvissä ajoin.

Vyökokeeseen osallistunut voi kokeen suoritettuaan vahvistaa nykyisen vyöarvonsa (esim. juniori-vihreä —> aikuisten vihreäksi) tai ansaita yhtä alemman vyöarvon (esim. juniori-vihreä —> aikuisten oranssiksi).

Huom! Aikuisten vyöarvot ovat vaatimustasoltaan haastavampia kuin juniorivyöt ja niitä ei tule verrata aivan yksi yhteen.